ISOLASI HESPERIDIN DARI KULIT BUAH JERUK MANIS (Citrus sinensis (L.) Osbeck)

Iswandi ., Bainurawati I, Herowati R

ISOLASI HESPERIDIN DARI KULIT BUAH JERUK MANIS (Citrus sinensis (L.) Osbeck)

Abstract


ABSTRACT

Citrus fruit (Citrus sinensis) has been taken for consumption and the leaves are used as herbs. Rind of citrus fruitscontain compounds named hesperidin. This study aimed to isolate and identify hesperidin contained in sweetcitrus fruit rind methanolic extract, which is expected to provide information of the compounds hesperidin as aguide in designing new drugs. Identification is done by TLC using cellulose and silica as the stationary phase andmobile phase TBA 3:1:1, tested positive for ammonia vapor in the form of patches of bright yellow light underUV 366 nm and UV 254 nm. Determination of the melting point is used to determine the purity of the isolates.Identification followed by UV spectophotometry method and infrared spectrophotometry. The results obtained from TLC, Rf value of sweet orange citrus was 0.83 while the Rf value of hesperidin was 0.83. UV and IR spectrashowed that the isolates are identical with standard hesperidin.

ABSTRAK

Jeruk selama ini diambil buahnya untuk dikonsumsi dan daunnya digunakan sebagai bumbu dapur. Kulit buahjeruk mengandung senyawa hesperidin. Penelitian ini bertujuan untuk mengisolasi dan mengidentifikasihesperidin yang terdapat pada ekstrak metanolik kulit buah jeruk manis (Citrus sinensis), yang diharapkan dapat memberikan sumbangan informasi mengenai hesperidin sebagai suatu senyawa pemandu dalam merancangobat baru. Identifikasi dilakukan dengan cara KLT menggunakan selulosa dan silika sebagai fase diam danfase gerak TBA 3:1:1, hasil positif terhadap uap amonia berupa bercak berwarna kuning terang dibawah sinarUV 366 nm dan UV 254 nm. Penentuan titik leleh digunakan untuk mengetahui kemurnian isolat. Identifikasidilanjutkan dengan metode spektrofotometri UV dan spektrofotometri infra merah. Hasil yang diperoleh dariKLT, nilai Rf dari kulit buah jeruk manis jeruk 0,83 sedangkan nilai Rf pembanding hesperidin 0,83. Hasil spektrum UV dan IR menunjukkan bahwa isolat identik dengan hesperidin baku.


Keywords


Key words: hesperidin, isolation, rind, orange sweet.

References


REFERENCES

Backer, CA., Van Den Brink Jr, RCB. 1968. Flora

of Java, Vol I-II, NoordhoffGronigen,

Netherlands.

Harborne, JB. 1987. Phyctochemical Methods, diterjemahkan oleh Kosasih Padmawinata, ITB, Bandung.

Health, V. 2004. Seluk Beluk Food Suplemen, PT Gramedia Pustaka Utama, Jakarta.

Krishnawasmy, RN. 1996. Learning Organic Chemistry Thourgh natural Products, Bungalore, India.

Sastrohamidjojo, H. 2001. Spektroskopi. Liberty. Yogyakarta.


Full Text: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.



Jurnal Tumbuhan Obat Indonesia (Journal of  Indonesian Medicinal Plant, p-ISSN : 1979-892X, e-ISSN : 2354-8797) is published by Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Tanaman Obat dan Obat Tradisional (B2P2TOOT) Tawangmangu.

Indexed by:

Lisensi Creative Commons
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Visitor number: View My Stats